top of page

Utveckling av socialt företagande i Malmö

Malmö stad ingår, tillsammans med 11 andra kommuner i Sverige, i ett utvecklingsprojekt med syfte att främja det sociala företagandet. Projektet ägs av Sverige kommuner och regioner (SKR) och håller på fram till våren 2023.


Vad är ett socialt företag då?

Ja, sociala företag kan ha verksamhet inom allt från återbruk, integration till catering och städtjänster. Det kan ha olika associationsformer, men ofta finns en idéburen organisation som bas. På sätt och vis är sociala företag hybrider, som ligger någonstans emellan idéburen sektor, offentlig och näringsliv.

I regeringens strategi för socialt företagande understryker de tre karaktärsdrag:

  • den affärsmässiga verksamheten vilar på samhällsutmaningar

  • deras resultat mäts i relation till dessa samhällsutmaningar

  • eventuellt överskott återinvesteras i företaget.

Även om det inte är ett kriterium så är dessutom många sociala företag arbetsintegrerande, vilket innebär att de ger människor ökade möjligheter att närma sig arbetsmarknaden, till exempel genom arbetsträning.


Varför är det viktigt i Malmö?

Det handlar om att vi, hela Malmö, behöver möta de utmaningar vi har tillsammans och med alla krafter som finns. I de sociala företagen utvecklas ofta nya lösningar på gamla problem. I Malmö har vi, som alla vet, en hög arbetslöshet som tycks ha bitit sig fast. Hur löser vi som samhälle det? Hur kan vi i Malmö skapa nya sätt att bereda plats för dessa människors potential? Även om alla dessa inte kan anställas i sociala företag så kan det vara en viktig pusselbit.


Vad gör vi nu?

Bland annat har vi dialoger med sociala företag om deras förutsättningar att lyckas i Malmö. Vi försöker förstå hur hinder kan undanröjas så att de kan växa och ta större plats i samhällsbygget.

Den 23 juni kl 09-11 bjuder vi en de organisationer som betraktar sig själva som sociala företag till samtal om deras behov för att kunna utvecklas.


Vill du veta mer? Ta kontakt med Malmöandans kommunala samordnare på tom.roodro@malmo.se eller på telefon 0729-694941


Mer information om regeringens strategi se 2018_sociala-foretag.pdf (regeringen.se)

Mer information om SKR:s projekt se Utvecklingsnätverk sociala företag | SKR
129 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page